Srbija će zabraniti gradnju MHE u zaštićenim područjima

Reuters piše kako je Srbija pripremila nacrt novog zakona kojim će se zabraniti izgradnja malih hidroelektrana (MHE) u zaštićenim područjima.

Zakon, koji je izradilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije, biti će početkom 2019. godine proslijeđen vladi i parlamentu, izjavio je Ivan Karić, državni tajnik u tom ministarstvu.

Ukoliko se nastavi ovaj ekstremno neekološki trend preusmjeravanja tokova u kanale, uskoro ćemo zauvijek izgubiti više tisuća kilometara balkanskih tokova i rijeka“, rekao je Karić.

Dodaje i da bi, prema novom zakonu, male hidroelektrane koje su već izgrađene mogle izgubiti pravo na subvencije za isporuku energije ako se utvrdi da ne poštuju ekološke procedure.

Grupe aktivista za zaštitu okoliša tvre da će brane iscrpiti rijeke čiju vodu lokalne zajednice koriste za piće, poljoprivredu, ribolov i turizam, kao i da će uništiti staništa jedinstvenih životinjskih vrsta u regiji, kao što su dunavski losos i balkanski ris.

Nevladine organizacije Riverwatch i EuroNatur objavile su dokument koji pokazuje da su tri četvrtine rijeka na Balkanu toliko ekološki vrijedne da bi na njima potpuno trebalo zabraniti razvoj hidroelektrana.

Te dvije organizacije se zalažu za očuvanje mreže vodnih tokova na Balkanu koju nazivaju “plavim srcem” Europe, procjenjujući da riječna mreža od Slovenije do Grčke iznosi čak više od 80.000 kilometara.

Vlasti i investitori diljem regije Zapadnog Balkana, dodaje Reuters, smatraju da je hidroenergija ekološka alternativa za druge izvore energije, i navode da bi zemljama u regiji ona mogla pomoći u dostizanju ciljanih razina energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj energetskoj potrošnji, a koje trebaju ispuniti kako bi se priključile Europskoj uniji.

Prema planovima koje razmatraju vlade balkanskih država, mreža od skoro 3.000 MHE bi mogla biti izgrađena diljem regije, od čega jedna trećina u zaštićenim područjima, navodi se u tekstu.

Izvor

You might also like

Leave A Reply