U Crnu Goru stigao brod za istraživanje nafte

Brod "Polar empress", koji bi trebao započeti 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja zbog eventualne eksploatacije nafte i plina, stigao je u srijedu oko 22 sata u Bar. Brod je usidren na oko kilometar od Luke Bar i tu će ostati naredna dva dana, potvrđeno je iz Lučke kapetanije.

Istraživanja su planirana na 1,2 tisuće kilometara kvadratnih morskog dna na kvadrantima za koje je koncesiju dobio talijansko-ruski konzorcij Eni i Novatek. Brodu, koji će se narednih nekoliko dana pripremati za radove, Lučka kapetanija Bar će dati slobodan promet kako bi mogao da obavlja operacije.

Planirano je da istraživanje traje do 21. prosinca, ali ako vremenski uvjeti budu pogoršani rok se može i produžiti. Uprava pomorske sigurnosti počela je sa emitiranjem upozorenja za pomorce, koje će trajati do kraja 3D snimanja.

Dva broda će obavljati preventivnu kontrolu na moru dok ne počnu radovi glavnog broda, kada će i ostalim plovilima biti dozvoljena plovidba uz pristojnu udaljenost od glavnog broda.

Kada se završi snimanje, slijedi očitavanje rezultata snimanja, nakon čega će koncesionar odlučiti gdje će obavljati bušenja, a što se očekuje krajem naredne ili početkom 2020. godine.

Izvor

You might also like

Leave A Reply