EU izglasala Direktivu za borbu protiv zagađenja plastikom

Europska unija postigla je dogovor o prestanku korištenja jednokratne plastike u EU, nakon višemjesečnih pregovora o Direktivi za smanjenje jednokratne plastike. "Postignuti dogovor, iako predstavlja značajan korak prema smanjenju onečišćenja plastikom, i dalje ne odgovara hitnosti rješavanja tog problema", poručuju Zelena akcija i Greenpeace Hrvatska, članice pokreta Break Free From Plastic i koalicije Rethink Plastic čiji je pritisak zaslužan za izglasane pozitivne mjere.

Direktiva uključuje zabranu jednokratnih plastičnih tanjura i pribora za jelo, polistirenskih čaša i posuda za hranu, slamki, štapića za uši i drugih jednokratnih proizvoda. Također, osigurava plaćanje troškova gospodarenja otpadom i čišćenja predmeta od jednokratne plastike od strane proizvođača, uključujući cigaretne opuške i ribarsku opremu.

Nažalost, ciljevi Direktive o smanjenju potrošnje jednokratnih posuda za hranu i čaša neobvezujući su za države članice, a ciljevi o odvojenom prikupljanju 90% plastičnih boca pomaknuti su s 2025. godine na 2029. godinu. Osim toga, problematično je da će se mjere vezane uz proširenu odgovornost proizvođača usvajati ovisno o dogovorima između vlada i proizvođača te ostalih nadležnih tijela, što će vjerojatno utjecati na ambicioznost novodonesenih zakona.

Potpisivanje Direktive od strane ministara zaštite okoliša država članica trebalo bi se dogoditi 20. prosinca ove godine, a vlade bi što prije trebale usvojiti ambiciozne ciljeve za smanjenje jednokratne plastike te osigurati da proizvođači plate za onečišćenje plastikom. Od dana usvajanja Direktive, države članice bi u razdoblju od dvije godine trebale uskladiti zakone s odredbama Direktive, a zakoni bi trebali stupiti na snagu najkasnije od 2021. godine.

Izvor

You might also like

Leave A Reply