Kineski zakonodavci istaknuli ulogu poreza na resurse u očuvanju okoliša

Kineski zakonodavci su u novom nacrtu zakona o kojem vrhovno zakonodavno tijelo trenutačno raspravlja zatražili implementaciju više poreznih poticaja za očuvanje resursa i zaštitu okoliša.

Prijedlozi su dani u srijedu tijekom rasprave o nacrtu zakona o porezima na resurse koji je predan na prvo čitanje zasjedanju Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa (NPC) koje je u tijeku.

Član odbora Liu Haixing je rekao kako se porezne olakšice na resurse u nacrtu uglavnom usredotočuju na poboljšavanje stope korištenja resursa, zbog čega nema dovoljno sredstava za promoviranje očuvanja resursa i zaštite okoliša.

Liu je predložio reformiranje zelenog sustava oporezivanja kako bi se potaknula pozitivna uloga koju porez na resurse igra u poticanju očuvanja resursa i zaštite okoliša.

Još jedan član odbora, Zhao Xiangeng, je rekao kako je u nacrt uključena geotermalna energija i kako će se svaki slučaj posebno analizirati da se vidi je li prikladno oporezivati geotermalnu energiju.

Fosilna energija je još uvijek glavni izvor primarne potrošnje energije u Kini i ta država bi trebala podržavati razvoj čiste, zelene energije uz nisku emisiju ugljika poput geotermalne energije koje bi trebali postati alternativni ili čak jedni od glavnih izvora energije, rekao je Zhao. “Ako želimo oporezivati geotermalnu energiju, onda taj porez treba biti puno niži“.

Član odbora Lyu Wei predložio je uključivanje promoviranja zelenog razvoja u formuliranje zakona te je rekao kako bi zakon trebao pomoći u racionalnom, znanstvenom i intenzivnom razvoju i korištenju resursa.

Nacrt zakona predan je na čitanje vrhovnom zakonodavnom tijelu. Nacrt je temeljen na privremenoj regulativi koja se tike poreza na resurse, a koju je Državno vijeće donijelo 1993. godine.

Podaci Ministarstva financija su pokazali kako je u Kini u razdoblju između 1994. i 2017. putem poreza na resurse prikupljeno oko 932,5 milijardi yuana (135,3 milijardi američkih dolara), što predstavlja godišnje povećanje od 15,9 posto.

Izvor

You might also like

Leave A Reply