U Ini obilježeno 20 godina izvještavanja o održivom razvoju

Danas je u Ininoj upravnoj zgradi svečano obilježeno 20 godina izvještavanja o održivom razvoju. INA je još 1998. godine, među prvim kompanijama u Hrvatskoj, objavila nefinancijsko izvješće: INA u zaštiti okoliša.

Važnost nefinancijskog izvještavanja u Ini je prepoznata prije dvadeset godina, kada je objavljeno prvo nefinancijsko izvješće o zaštiti okoliša s pregledom utjecaja na okoliš 1996. i 1997. godine. 2002. godine objavljeno je Izvješće o zaštiti okoliša, zdravlju i sigurnosti, a 2004. godine, sa samo nekoliko drugih hrvatskih tvrtki, INA Grupa objavila je Socijalno izvješće sukladno smjernicama Globalne inicijative za Izvještavanje (GRI). U 2007. godini Izvješće o održivom razvoju razvijeno je prema metodologiji GRI G3, koja uključuje izvještavanje o društvenom i okolišnom utjecaju, a 2015. godine, kao prvo takve vrste u Hrvatskoj, objavljeno je integrirano izvješće.

Izvješće o održivom razvoju je organizacijski izvještaj koji se objavljuje na godišnjoj razini i daje podatke o gospodarskim, ekološkim i društvenim rezultatima kompanije. Odluka o nefinancijskom izvještavanju bila je dobrovoljni izbor kompanija, a od 1. siječnja 2017. godine nefinancijsko izvještavanje obvezno je za velike tvrtke u Europi u skladu s Direktivom 2014/95/EU.

Na današnjem događanju o važnosti nefinancijskog izvještavanja govorili su direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša Angelika Brnada i stručnjak za održivost i nefinancijsko izvještavanje Ernst & Younga Richard Betts, a predstavljeni su i aktualni projekti društveno odgovornog poslovanja.

INA u svojim izvješćima nastoji primijeniti metodološke inovacije, pružiti cjelovitu sliku postignuća i ciljeva u različitim područjima poslovanja, uvid u rizike s kojima se suočava te načine rješavanja“, izjavila je gđa Brnada.

Inina Izvješća o održivom razvoju za 2014. i 2016. godinu nagrađena su nagradom “Green Frog Award” koja se dodjeljuje najboljim izvješćima o održivosti u Hrvatskoj. Također, 2017. godine Ini je dodijeljeno posebno priznanje na Deloittovom srednjeeuropskom natječaju za najbolje izvješće o održivosti, a za Izvješće za 2015. godinu priznanje je dobiveno za zrelost u pogledu točnosti i važnosti prezentiranog sadržaja.

Izvor

You might also like

Leave A Reply