U Zagrebu se održava Petnaesta konferencija o gospodarenju otpadom

U ponedjeljak i utorak, 3. i 4. prosinca, u Zagrebu se održava 15. konferencija o gospodarenju otpadom u organizaciji Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom kojoj je pokrovitelj bila i Hrvatska gospodarska komora.

Europska je unija usvojila paket novih smjernica kojima definira nove ciljeve, a time i drukčije načine gospodarenja otpadom. Kako bismo što lakše postigli ciljeve koji su nam zadani, od iznimne je važnosti integriranje pristupa, udruživanje snaga te djelovanje koje će omogućiti brzu transformaciju nacionalnog sustava gospodarenja otpadom kako bi on postao održiv“, istaknula je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša.

Danas smo suočeni s velikim izazovom klimatskih promjena, a kriza u vezi sa zagađenjem plastikom također je značajna. Mikroplastika je pronađena u svim dijelovima mora, u svim morskim solima namijenjenim konzumaciji, u Marijanskoj brazdi. Nužno je promijeniti razmišljanja i ovisnost o plastici na sličan način na koji je to učinjeno s ovisnošću o fosilnim gorivima“, istaknuo je Antonis Mavropoulos, predsjednik ISWA organizacije.

Prvog dana konferencije održan je Okrugli stol: Kružno gospodarstvo u praksi – sortirnice, kompostane, burza otpada i zatvaranje odlagališta, na kojem je Hrvatska gospodarska komora aktivno sudjelovala. Naglašeno je da je HGK aktivno pristupila pripremi platforme za poticanje trgovanja otpadom organiziravši savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Izvor

You might also like

Leave A Reply