Europska unija ulaže više od 10 milijardi eura u inovativne čiste tehnologije

Komisija danas objavljuje investicijski program za niskougljične tehnologije vrijedan više od 10 milijardi eura koji će pokriti nekoliko sektora kako bi se povećala njihova globalna konkurentnost.

Inovativne klimatske akcije EU, kao što je danas najavljeno, imaju niz prednosti za zdravlje i prosperitet Europljana s trenutnim, opipljivim utjecajem na živote ljudi – od stvaranja lokalnih zelenih radnih mjesta i rasta do energetski učinkovitih domova sa smanjenom potrošnjom energije, čišćeg zraka, učinkovitijeg sustava javnog prijevoza u gradovima te osiguravanje opskrbe energijom i drugim resursima, piše globalenergy.today.

Miguel Arias Cañete, EU povjerenik za klimatske akcije i energiju, izjavio je: “U manje od tri mjeseca od usvajanja naše strateške vizije za klimatski neutralnu Europu do 2050. godine stavljamo novac tamo gdje smo obećali. Naš cilj je nastaviti graditi moderno, konkurentno i društveno pravično gospodarstvo za sve Europljane u skladu s Pariškom konvencijom o klimi. Da bi se to dogodilo, trebati će nam primjena čistih inovativnih tehnologija industrijskih razmjera. Zbog toga ulažemo u dovođenje na tržište visoko inovativnih tehnologija u energetski intenzivnim industrijama, u hvatanju, skladištenju i korištenju ugljika, u sektoru obnovljivih izvora energije i skladištenju energije. Mi danas oslobađamo tehnološka rješenja u svim državama članicama i krećemo na put brzog napretka u našem prijelazu na moderno i klimatski neutralno društvo Europe“.

Komisija namjerava pokrenuti prvi poziv za podnošenje prijedloga u okviru Fonda za inovacije već u 2020. godini, nakon čega slijede redovni pozivi do 2030. godine.

Fond za inovacije okupiti će resurse u iznosu od oko 10 milijardi eura, ovisno o cijeni ugljika. U razdoblju od 2020. do 2030. godine na tržištu ugljika bit će prodano najmanje 450 milijuna emisijskih jedinica iz EU sustava trgovanja emisijama (EU ETS). Prihodi od ove prodaje ovisiti će o cijeni ugljika, koja je trenutno oko 20 eura.

Svi neiskorišteni prihodi prethodnika Fonda za inovacije, NER 300, također će biti dodani Fondu za inovacije. Procjenjuje se da će ukupna sredstva Fonda iznositi oko 10 milijardi eura.

Fond za inovacije ima za cilj stvoriti adekvatne financijske poticaje za tvrtke i javne vlasti kako bi odmah uložile u sljedeću generaciju tehnologija s niskom razinom ugljika i davanje prednosti europskim tvrtkama u postajanju globalnih tehnoloških lidera.

You might also like

Leave A Reply