Fintel Energija najavljuje gradnju najvećeg vjetroparka u Srbiji i Europi

Kompanija "Fintel Energija A.D." donijela je odluku kako će u Vojvodini započeti sa izgradnjom najveće vjetroelektrane u Europi naziva "Maestrale Ring".

Odbor Direktora kompanije, navodi se u priopćenju, donio je odluku o pokretanju ambicioznih projekata izgradnje novih vjetroparkova, među kojima se nalazi i projekt razvoja najvećeg vjetroparka na europskom kontinentu.

Generalni direktor kompanije Fintel Energija, Tiziano Giovannetti najavio je da će ovim projektima Srbija biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju sa fosilnih goriva na čistu energiju.

Kompanija Fintel Energija A. D. je osnovala nove SPV-ijeve za razvoj novih projekata izgradnje vjetroelektrana Lipar d.o.o. (10 MW), Lipar 2 d.o.o (10 MW) i Maestrale Ring d.o.o. (572 MW).

Projekt Maestrale Ring će biti najveća vjetroelektrana koja se gradi na kopnu na cijelom europskom kontinentu“, rekao je Giovannetti. On je naglasio da će novi projekti biti u 100-postotnom vlasništvu kompanije Fintel Energija, kao i da će se nalaziti u Vojvodini.

Korakom koji smo danas napravili, kompanija će uspjeti povećati ukupnu instaliranu snagu vjetroelektrana koje razvija sa 352 MW na 944 MW, čime bi se Fintel Energija pozicionirala u sam vrh europskih kompanija za razvoj projekata izgradnje vjetroelektrana“, naveo je Giovannetti.

Kako se navodi u priopćenju, Odbor Direktora kompanije Fintel Energija A. D. sastao se po prvi put nakon uspješnog izlaska ove kompanije na Beogradsku Burzu u studenom prošle godine.

Dionice kompanije Fintel Energija a. d. uključene su na Prime Listing Beogradske burze, najkvalitetniji segment tržišta kapitala. Izlazak na burzu uslijedio je nakon procesa Inicijalne javne ponud dionica kompanije Fintel Energija.

Fintel Energija A.D. je pionir u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora na Balkanu, gdje posluje već čitavo desetljeće i predstavlja jednog od najznačajnijeg investitora iz ovog sektora u Srbiji.

U ovom periodu izgradila je i pustila u rad prva dva vjetroparka u Srbiji i privodi kraju izgradnju trećeg vjetroparka (Košava faza 1). Fintel Energija trenutno radi na izgradnji druge faze projekta Košava koja će predstavljati proširenje postojeće vjetroelektrane Košava snage 69 MW.

Druga faza Košave sastojati će se od dodatnih 52 MW instalirane snage i financirati će se kroz udruživanje lokalnih i međunarodnih kreditora.

Izvor

You might also like

Leave A Reply