Kako će Brexit bez dogovora utjecati na energetsku sigurnost u Ujedinjenom Kraljevstvu

Unatoč činjenici da je Velika Britanija sve više ovisna o energiji kojom trguje s drugim europskim zemljama, implikacije Brexita bez dogovora, ukoliko se dogodi, mogle bi imati značajne posljedice na energetsku sigurnost Velike Britanije.

Ova zemlja nastavlja ulagati u čiste izvore energije i distribuirane izvore energije, dok su se konvencionalni proizvodni kapaciteti smanjili u posljednjih nekoliko godina. Nedavni izlasci iz nuklearnih projekata dodatno proširuju buduće rizike energetske sigurnosti u Velikoj Britaniji, pokazujući rast ovisnosti Velike Britanije o uvezenoj električnoj energiji.

Interkonektori su odigrali ključnu ulogu u energetskoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva još od 1980-ih. Velika Britanija ima četiri interkonektora koji omogućuju trgovinu s Europom: Engleska-Francuska (kapacitet 2 GW), Engleska-Nizozemska (1 GW), Sjeverna Irska-Škotska (0,6 GW) i Wales-Irska (0,5 GW). Neto uvoz (14,8 TWh) u 2017. godini iznosio je 4,2% isporučene električne energije te godine. Osim toga, u planu je izgradnja 11 novih interkonektora koji bi mogli osigurati do petinu potreba za električnom energijom do 2025.

U slučaju Brexita bez dogovora, europski energetski zakoni se više ne mogu primjenjivati ​​na UK, niti će se prekogranični prijenos energije u Velikoj Britaniji regulirati europskim zakonodavstvom. U takvom slučaju, sudionici na tržištu i dionici moraju razviti alternativne dogovore za kupnju i prodaju električne energije preko granice.

Unatoč tome što Velika Britanija ima veći nadzor nad svojim budućim planovima za dekarbonizaciju energetskog sektora, morati će osmisliti strategiju za upravljanje ovisnosti o uvozu električne energije u što kraćem roku. Iznimno je važno da dionici industrije i regulatori usredotoče svoje napore na alternativne sporazume o trgovini i sve energetske projekte EU koji bi trebali utjecati na energetsku sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita.

You might also like

Leave A Reply