Kako nuklearna tehnologija pomaže u razvoju novih sorti ječma u Kuvajtu?

Nove domaće sorte ječma razvijene korištenjem ozračivanja uz potporu IAEA-e i Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) nalaze se u završnoj fazi razvoja i bit će spremne za predaju poljoprivrednicima za proizvodnju u narednim godinama.

Budući da je u Kuvajtu obradivo zemljište ograničeno na mala područja, 95% hrane i stočne hrane u ovoj zemlji se uvozi. Ječam je poželjan usjev za uzgoj jer je relativno otporan na sušu i stoga jedan od najprikladnijih usjeva za sušnu zemlju poput Kuvajta. Postizanje visokih prinosa domaćih kultura jedan je od ključnih ciljeva poljoprivrednog programa ove zemlje za poboljšanje sigurnosti hrane, piše globalenergy.today.

Povećana poljoprivredna proizvodnja u Kuvajtu veliki je izazov zbog nekoliko ograničenja kao što su suša, salinitet, ograničeni izvori vode, ograničeni biljni genetski resursi, nizak postotak obradivih površina i nepredvidivi klimatski događaji“, izjavio je Habibah S. Al-Menaie, viši znanstveni istraživač u Programu za poljoprivredu i ekosustave pustinja Kuvajtskog instituta za znanstvena istraživanja (KISR).

Razvoj novih sorti s poboljšanim svojstvima samo je prvi korak prema povećanju prinosa. Optimiziranje učinkovitosti korištenja vode i hranjivih tvari osigurava usklađivanje novih poboljšanih sorti u skladu s potencijalom prinosa i osiguravaju agronomske, ekološke i ekonomske koristi.

Indukcija mutacija zračenjem ubrzano povećava genetsku raznolikost potrebnu za proizvodnju novih i poboljšanih sorti te je stoga povoljnija u odnosu na tradicionalni uzgoj. “Dok nismo započeli suradnja s FAO/IAEA programom nije bilo nikakvih istraživanja u pogledu mutacija usjeva”, kazao je Al-Menaie. S ciljem razvoja novih sorti ječma, procjena rasta i prinosa uvedenih sorti ječma i linija iz drugih zemalja ocijenjena je u okolišu Kuvajta. Identificirane su najbolje prilagodljive sorte, a sjeme je podvrgnuto induciranoj mutaciji pomoću gama zraka.

Stvorene su nove mutirane linije za koje se sada ispituje otpornost na sušu i salinitet. Odabrane linije potom će biti odabrane kao pogodne za sadnju. “To je dugačak proces, ali uskoro ćemo vidjeti rezultate koji će promijeniti život i koji će uskoro imati velik utjecaj na poljoprivredni sektor Kuvajta“, kazao je Al-Menaie.

Jedan od glavnih izazova bio je objasniti poljoprivrednicima sigurnost razvijenih novih mutiranih linija ječma. “Kada su čuli da su” nuklearne tehnike “korištene za stvaranje poboljšanih sjemenki, uplašili su se“, kazao je Al-Menaie, dodajući kako su vlasti poticale vlasnike zemljišta i poljoprivrednike da sudjeluju u radionicama za tehnologiju mutacije usjeva kako bi prilikom komercijalizacije novih sorti prihvatili korištenje mutiranih sjemenki na svojim poljoprivrednim površinama.

You might also like

Leave A Reply