MOL od Hrvatske traži čak 6.5 milijardi kuna

Na arbitraži u Washingtonu MOL od Hrvatske traži isplatu odštete od 6.5 milijardi kuna. Mađari tvrde kako Hrvatska nije poštovala obveze iz ugovora o plinskom poslovanju, piše Večernji list.

Računice u Ini pokazuju da su regulatorne odluke hrvatske Vlade nanijele kompaniji u razdoblju od 2011. do 2016. u plinskom poslovanju štetu veću od tri milijarde kuna. Vlada Ive Sanadera se u siječnju 2009. Glavnim ugovorom o plinskom poslovanju obvezala se na to da će od Ine otkupiti tvrtku Prirodni plin, tada jedinog dobavljača prirodnog plina za hrvatsko tržište te da će od INA-e nastaviti kupovati sav domaći plin po cijeni ruskog plina, što je iznimno štetno za državu i korisno INA-i. Hrvatska ugovor nije ispoštovala i zato je MOL tužio državu i traži obeštećenje koje će najvjerojatnije i sudski izboriti jer država već duže vrijeme ne čini ništa u svoju korist.

U Vladi neslužbeno kažu da ovu informaciju smatraju pokušajem javnog pritiska na Vladu RH da se dogovore i da riješe Hernadijev slučaj prije pravomoćne osuđujuće presude. U ponedjeljak se na klupi za svjedoke pojavio “krunski svjedok” Robert Ježić, koji je ostao pri svom ranijem iskazu protiv Sanadera, kazavši da će u državni proračun uplatiti pet milijuna eura, koje je MOL na račun njegove tvrtke navodno uplatio za bivšeg premijera, čim se za to “steknu svi uvjeti“.

Izvor

You might also like

Leave A Reply