Najveća svjetska offshore vjetroelektrana počela proizvoditi električnu energiju

Prva turbina najveće svjetske offshore vjetroelektrane instalirana je počela je proizvoditi električnu energiju. Kada bude u potpunosti operativna, vjetroelektrana Hornsea 1 bit će gotovo dvostruko veća (1.218 MW) od trenutno najveće svjetske offshore vjetroelektrane, Walney Extension, te će napajati više od milijun kućanstava u Velikoj Britaniji.

Projekt je lociran oko 120 km od obale Yorkshirea i sačinjavat će će ga 174 Siemensove 7MW turbine. Vjetroelektrana je zajednički pothvat Ørsteda, globalnog lidera na području offshore vjetroelektrana i tvrtke Global Infrastructure Partners, prenosi globalenergy.today.

Ørsted je počeo s izgradnjom ove offshore vjetroelektrane prije nešto više od godinu dana i očekuje da će projekt biti dovršen do prvog tromjesečja 2020. godine.

Matthew Wright, generalni direktor u Ørstedu za Veliku Britaniju, izjavio je: “Hornsea 1 je prva offshore elektrana nove generacije, koja će moći konkurirati kapacitetima tradicionalnih elektrana na fosilna goriva. Sposobnost proizvodnje čiste električne energije na moru ove veličine je globalno značajna prekretnica u vrijeme kada je potrebno poduzeti hitne mjere za borbu protiv klimatskih promjena”.

Prije samo deset godina, pomisao na projekt ove veličine bila je samo san, ali zahvaljujući kontinuiranoj inovaciji, odlučnim naporima industrije i opskrbnih lanaca za smanjenje troškova te prirodnih geografskih prednosti, pozicionirala je Veliku Britaniju kao svjetskog lidera u offshore vjetroelektranama.

Trenutno su za ovaj projekt postavljena 172 od 174 temelja, a postavljanje preostalih vjetroturbina bi trebalo biti gotovo do kraja ljeta 2019. Električna energija koju proizvode vjetroturbine prolaziti će putem podmorskih kablova do jedne od tri podmorske transformatorske stanice i prve svjetske offshore stanica za kompenzaciju prije nego što stigne do obale u Horseshoe Pointu. Električna energija će potom biti transportirana podzemnim kablovima do kopnene podstanice u Sjevernom Killingholmeu, gdje će se povezati sa nacionalnom mrežom Ujedinjenog Kraljevstva te napajati više od milijun domova u Velikoj Britaniji.

You might also like

Leave A Reply