Njemački WPD bi gradio vjetroelektrane u Crnoj Gori

Njemačka kompanija WPD zainteresirana je za gradnju vjetroelektrane u Crnoj gori na lokaciji Brajići. U elektranu od 75 megavata ova bi trvrtka uložila oko 100 do 110 milijuna eura.

Godinama planiramo investiciju u vjetroelektranu u Crnoj Gori. Znamo da Vlada već priprema natječaj. Očekujemo da će narednih tjedana natječaj biti raspisan, nakon čega ćemo mi predati ponudu“, izjavio je Andreas Schole, direktor WPD-a, u intervjuu Pobjedi.

On je podsjetio da je WPD dioničko društvo osnovano prije 23 godine, a danas ima 2.000 zaposlenih.

Do sada smo izgradili više od dvije tisuće vjetroparkova sa ukupnom snagom 4.500 megavata. Po tome smo u Njemačkoj najuspješnija tvrtka u segmentu proizvodnje energije iz vjetra. Osim u Njemačkoj, vjetroparkove imamo u Finskoj, Poljskoj, na Tajvanu, u Kanadi, Španjolskoj, Italiji, Hrvatskoj… Svake godine izgradimo 600 megavata, što je ukupna investicija od milijardu eura godišnje“.

On napominje da su prije 17 godina počeli investirati u Hrvatsku i nakon što su saznali da i Crna Gora planira podržavati proizvodnju iz obnovljivih izvora, odnosno vjetroparkova, iz Hrvatske su “bacili pogled ka Crnoj Gori” i shvatili što treba napraviti.

Crna Gora je mala zemlja, što ima dosta prednosti. Stvari se završavaju brzo i jednostavno. Znamo, međutim, da ponešto i nedostaje“, rekao je Schole.

Dodaje da su lokalitet na Brajićima odabrali vodeći računa da to bude lokacija koja je dostupna infrastrukturno, odnosno blizu cestama.

Gledali smo razne lokacije i odlučili se za Brajiće kao najpovoljnije sa naše točke gledišta. Ukoliko pobijedimo na natječaju, planiramo proizvodnju od 200 milijuna kilovatsati godišnje. Završili smo mjerenje brzine vjetra. I na osnovu karata smo napravili nacrt odnosno plan. Predstoje istraživanja tla i geodetske studije kako bismo mogli detaljno planirati“, naveo je Schole.

Ako dobiju natječaj, ući će u detaljno planiranje i dobivanje dozvola.

Istovremeno moramo osigurati financiranje investicije. Pretpostavljam da bismo za osam do deset mjeseci mogli otvoriti gradilište. U fazi gradnje će nam trebati više radnika, a budući da su elektrane automatizirane, dugoročno gledano biti će zaposleno desetak radnika“, naglasio je Schole.

Izvor

You might also like

Leave A Reply