Novo izvješće navodi kako je cijeli životni ciklus plastike prijetnja ljudskom zdravlju

Novo izvješće Centra za međunarodno pravo okoliša (Center for International Environmental Law - CIEL) ispituje zdravstvene učinke povezane s plastikom u svakoj fazi opskrbnog lanca i životnog ciklusa, te zaključuje da postoji neposredna potreba za usvajanjem predostrožnog pristupa za zaštitu čovječanstva od onečišćenja plastikom.

Ključni rezultati izvješća su da plastika predstavlja značajan rizik za ljudsko zdravlje u svakoj fazi životnog ciklusa, od štetnih kemikalija koje se oslobađaju tijekom vađenja sirovina i proizvodnje, izloženosti kemijskim aditivima tijekom upotrebe do zagađenja okoliša i hrane jednom kada plastika postane otpad, piše globalenergy.today.

Mikročestice, kao što su fragmenti i vlakna, mogu ući u tijelo putem kontakta, gutanja ili inhalacije te mogu pridonijeti širokom rasponu utjecaja na zdravlje zbog njihove male veličine i sposobnosti prodiranja u tkiva i stanice, ali i kao posljedica složenih kemikalija koje takve čestice sadržavaju.

Nesigurnost i nedostatak znanja, uključujući izniman nedostatak transparentnosti, potkopavaju punu procjenu utjecaja na zdravlje i sprječavaju potrošače, zajednice i regulatore u donošenju odluka na temelju konkretnih informacija.

Kao odgovor na nalaze izvješća CIEL-a, voditelj projekta Greenpeace Global Plastics, Graham Forbes izjavio je: “Zdravstveni rizici plastičnog onečišćenja su predugo ignorirani i moraju biti na čelu svih budućih odluka vezanih uz plastiku. Korporacije i vlade riskiraju naše zdravlje kako bi zadržale status quo i profite. No, ne pate samo naši oceani i morske životinje zbog ovisnosti o plastici. Iako još uvijek postoji mnogo toga što bi se trebalo naučiti o svim utjecajima plastike na ljudsko zdravlje, već sada znamo dovoljno za usvajanje načela predostrožnosti i početak postupnog i potpunog ukidanja plastike. Jeftina pogodnost plastike jednostavno nije vrijedna brojnih rizika. Plastične mase štete ili ubijaju životinje širom svijeta, pridonose klimatskim promjenama i održavaju nas ovisnima o fosilnim gorivima, ulazeći u zrak, vodu i hranu pritom ozbiljno ugrožavajući ljudsko zdravlje. Korporacije trebaju odmah smanjiti proizvodnju plastične mase i okrenuti se prema sustavima ponovnog korištenja. Vrijeme je da se odbaci pretjerana potrošnja i korporacije koje nam je i dalje prodaju“.

You might also like

Leave A Reply