Parlament za bolju zaštitu životinja u prijevozu

Duga putovanja teška su za životinje. Zastupnici traže strože kontrole, oštrije sankcije i kraće vrijeme putovanja kako bi se povećala zaštita životinja diljem EU-a.

Od 2009. do 2015. broj životinja koje se prevoze diljem EU-a, bilo za rasplod, uzgoj ili klanje, povećao se za 19 posto – od 1252.1 milijuna do 1492.8 milijuna. Povećao se broj prijevoza svinja, peradi i konja, a smanjio broj goveda, ovaca i koza. U istom razdoblju, broj pošiljaka živih životinja u EU-u povećao se s otprilike 400 tisuća do 430 tisuća godišnje.

Pravila EU-a za zaštitu i dobrobit transportiranih životinja već postoje, ali rezolucija o kojoj zastupnici glasuju 14. veljače poziva na bolju provedbu, sankcije i kraće vrijeme putovanja.

Duga putovanja uzrokuju stres za životinje koje u vozilima pate od manjka prostora, promjene temperature, ograničene hrane i vode i kretanja vozila. Zbog nedostatne opreme ili loših vremenskih uvjeta, životinje se mogu ozlijediti ili razboljeti tijekom putovanja. Dodatni problem predstavljaju dugačke kontrole na granicama prilikom ulaska u treću zemlju.

Zastupnici zahtijevaju da se putovanja duža od osam sati skrate koliko god je moguće. Predlažu alternativna rješenja poput prijevoza životinjskih proizvoda radije nego živih životinja te razvoj pogona za klaonice i preradu mesa na farmi ili na lokalnoj razini.

Dodatno se traži jasno utvrđivanje sposobnosti životinja za prijevoz kako bi se izbjegli daljnji rizici.

Zastupnici preporučuju uporabu tehnologija kao što su geo-lokacijski sustavi za praćenje putovanja u stvarnom vremenu. Od država članica se traži više provjera na licu mjesta kako bi se smanjio broj prekršaja. Broj kontrola uvelike varira diljem EU-a, od nula do nekoliko milijuna godišnje, a učestalost prekršaja kreće se od 0 posto do 16,6 posto.

Parlament se zalaže i za strože sankcije kako bi se smanjila loša praksa, uključujući sankcije za članice koje ne primjenjuju pravila adekvatno. Tvrtke koje krše pravila mogle bi se suočiti sa zabranom neadekvatnih vozila i plovila, oduzimanjem dozvola za prijevoz i obveznom obukom osoblja o dobrobiti životinja.

Kako bi se zaštitile životinje koje se prevoze u zemlje koje nisu članice, zastupnici žele bilateralne ugovore o zabrani transporta živih životinja u slučaju kada nacionalni standardi ne odgovaraju pravilima EU-a. Također žele osigurati da se na carinama nalaze odgovarajuća mjesta za odmor gdje životinje mogu jesti i piti.

Izvor

You might also like

Leave A Reply