Počelo 3D geofizičko istraživanje crnogorskog podmorja

Nakon uspješno završenog testiranja i kalibracije opreme, počelo je 3D geofizičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26, koje vrši norveška tvrtka PGS za potrebe koncesionara Energean, javljaju iz Uprave za ugljikovodike.

Planirano je da geofizičko istraživanje traje osam dana, ukoliko sve bude po planu i vremenski uvjeti to dozvole. Od 7. do 9. studenoga brod Ramform Titan je pripremao aktivnosti za prikupljanje podataka. “Priprema je obuhvaćala spuštanje u vodu 14 streamera duljine 6.5 kilometara i prateće opreme, neophodne da bi se dobio reflektirani signal različitih geoloških slojeva u podmorju. Nakon toga, izvršena je kalibracija i finalno testiranje opreme kao uvod u početak 3D geofizičkog snimanja“, navodi se u priopćenju.

Istraživački brod Ramform Titan je uplovio u crnogorske vode 6. veljače 2019. godine u 7:00. Taj brod za prikupljanje podataka prate dva broda za podršku, Sanco Sea i Thor Freya.

Sve mjere zaštite okoliša i monitoringa parametara okoliša provode se u skladu sa smjernicama iz Elaborata o procjeni utjecaja na okoliš ovih aktivnosti, koji je usvojen od strane Agencije za zaštitu prirode i okoliša“, javljaju iz Uprave za ugljikovodike.

Monitoring nultog stanja parametara okoliša, koji uključuje stanje i kretanje morskih sisavaca i reptila kao i istraživanje ribljeg ulova, obavljeno je prije početka istražnih aktivnosti.

Kako je priopćeno iz Uprave za ugljikovodike ista ispitivanja biti će provedena i naredne godine u isto vrijeme kako bi se rezultati mogli usporediti.

Na Ramform Titan-u se nalazi službenik za kontrolu stanja okoliša i komunikacije (Environmental Control and Communication Officer- ECCO) kako bi se osiguralo poštovanje propisa i uvjeta definiranih odobrenim Elaboratom.

Također, na brodu za 3D geofizičko snimanje nalaze se i četiri specijalno obučena i licencirana promatrača morskih sisavaca i kornjača, kao i dva operatera koji vrše promatranje putem najsuvremenije opreme za pasivni akustički monitoring. Na brodovima za podršku su prisutna i dva službenika za komunikaciju sa ribarima. Geofizička istraživanja prate i predstavnici Agencije za zaštitu prirode i okoliša, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Uprave za ugljikovodike koji se nalaze na istraživačkom brodu“, navodi se u priopćenju.

Izvor

You might also like

Leave A Reply