Rekordna učinkovitost krovnih solarnih panela nove generacije

Švicarska tvrtka Insolight je svojim novim pred-proizvodnim modulima postavila novi standard učinkovitosti za komercijalne solarne panele od čak 29%. Rezultate je potvrdio Institut za solarnu energiju sa Politehničkog Sveučilišta u Madridu (IES-UPM), čime su se postavili temelji za industrijalizaciju ovih panela.

Insolight je, prema pisanju globalenergy.today, napravio potpuno novi pristup proizvodnji visokoučinkovitih krovnih solarnih modula. Njegov patentirani optički sustav koncentrira svjetlo na niz fotonaponskih ćelija s malom prostornom razinom. Tijekom proteklih 15 godina, prosječna učinkovitost komercijalnog fotonaponskog panela povećala se za samo 3,5%. No, kako konvencionalne tehnologije polako dosežu svoju zrelost, potrebni su novi pristupi.

Kako bi postigao tako visoku učinkovitost, Insolight koristi jedinstveni dizajn. U zaštitno staklo panela ugrađuje rešetku leća koje koncentriraju svjetlost nekoliko stotina puta. Pod ovim optičkim slojem, izravna sunčeva svjetlost usmjerena je na niz solarnih ćelija visokih performansi.

Kako bi pratili kretanje Sunca, niz ćelija pomiče se horizontalno za samo nekoliko milimetara kroz dan. Cijeli sustav je smješten u tankom modulu, sličnom standardnim solarnim panelima, čime su mehaničkih dijelovi u potpunosti zaštićeni. Insolightov proizvod ima isti oblik i izgled kao i standardni paneli i lako se može ugraditi u standardne industrijske konfiguracije, na krovove ili na tlu.

Insolightov pristup znatno smanjuje troškove proizvodnje energije. Zahvaljujući optičkoj koncentraciji, manje od 0,5% ukupne površine mora biti prekriveno ćelijama kako bi se postigla optimalna učinkovitost.

Insolightov koncept prvi je put testiran na laboratorijskom prototipu u Fraunhofer ISE 2016. godine, postavljajući rekord za krovne solarne tehnologije.

Hibridni pristup novih fotonaponskih panela posebno je djelotvoran u oblačnim uvjetima, gdje se učinkovitost koncentracije smanjuje, no proizvodnja električne energije se i dalje realizira difuznom sunčevom svjetlošću.

Značajnim povećanjem energetskog prinosa, paneli Insolighta donijeti će više energije i veći povrat ulaganja u usporedbi s trenutnim fotonaponskim modulima. “Naša tehnologija može smanjiti troškove proizvodnje električne energije iz solara i do 30% na krovovima sunčanih zemalja“, izjavio je Laurent Coulot, direktor Insolighta, najavivši kako očekuje da će prvi proizvod doći na tržište do 2022. godine.

You might also like

Leave A Reply