Što donosi nacionalni plan dekarbonizacije Kostarike za 2018-2050?

Na velikoj svečanosti 24. veljače 2019., vlada Kostarike pokrenula je Nacionalni plan za dekarbonizaciju u razdoblju od 2018.-2050. koji postavlja temelje zelenog gospodarstva spremnog za suočavanje s izazovima klimatskih promjena.

Vizija dekarbonizacije nacionalnog gospodarstva je projekt koji nas motivira na inovacije, stvaranje radnih mjesta usmjerenih na energetsku neovisnost, solidnu ekonomiju i čiste gradove za sve građane. Costa Rica ponovno zauzima poziciju međunarodnog vodstva“, izjavila je Christiana Figueres, jedna od vodećih svjetskih figura u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi globalenergy.today.

Plan pokriva na četiri područja: promet i održiva mobilnost; energija, održiva gradnja i industrija; sveobuhvatno upravljanje otpadom; poljoprivreda, promjena i uporaba zemljišta i rješenja temeljena na prirodi.

Carlos Manuel Rodríguez, ministar za okoliš predstavio je različite transverzalne strategije koje su potrebne za konsolidaciju promjena, socijalnih, financijskih, ekoloških i tehnoloških razmatranja; modernizaciju institucionalizacije; fiskalni okvir i sveobuhvatni obrazovni sustav.

Mi ćemo postati svjetski primjer svijetu te dokazati da je moguće biti zelena i dekarbonizirana zemlja, a istovremeno proizvoditi bogatstva. Dekarbonizirana zemlja također je prosperitetna zemlja koja generira radna mjesta, gospodarski rast i dobrobiti za sve. Različite inicijative koje zauzima Kostarika i ostatak svijeta pokazuju da je to moguće“, rekao je predsjednik Kostarike Carlos Alvarado.

Elektrifikacija javnog prijevoza, transformacija poljoprivrednog sektora, modernizacija državne rafinerije (RECOPE) i zelena fiskalna reforma neki su od prioriteta uključenih u plan.

You might also like

Leave A Reply