Globalno vijeće za energiju vjetra: Tijekom 2018. godine instalirano 51,3 GW novih kapaciteta vjetroelektrana

Najnoviji podaci Globalnog vijeća za energiju vjetra pokazuju da je industrija vjetroenergetike tijekom 2018. godini instalirala 51,3 GW novih kapaciteta. Još od 2014. globalni sektor vjetroenergetike bilježi stabilan rast te se svake godine u pogon pusti više od 50 GW novih kapaciteta.

Unatoč godišnjem smanjenju instalacija od 3,9% na globalnom tržištu kopnenih vjetroelektrana, regije u razvoju kao što su Latinska Amerika, Jugoistočna Azija i Afrika pokazale su obećavajuće naznake te su odgovorne za 10% novih globalnih instalacija kopenih vjetroelektrana u 2018. godini (4,8 GW), javlja globalenergy.today.

Instalacija offshore vjetroelektrana porasla je za 0,5%, dosegnuvši ukupnu instaliranu snagu od 23 GW. Kina je po prvi puta instalirala više offshore kapaciteta od bilo kojeg drugog tržišta (1,8 GW), dok je na drugom mjestu bila Velika Britanija (1.3 GW), a na trećem Njemačka (0.9 GW). Ukoliko vlade i dalje ostaju predane, a projekti i ulaganja se nastave u skladu sa trenutnim trendovima, GWEC očekuje kako će godišnje instalacije u Aziji doseći 5 GW. Što se SAD-a tiče, GWEC očekuje da će razvoj vjetroelektrana na moru dosegnuti 1 GW do 2022. do 2023. godine.

GWEC predviđa da će nove instalacije vjetroelektrana doseći 55 GW ili više svake godine do 2023. Stabilni volumen rasta bilježiti će zrele regije u Europi i SAD-u, dok se značajan rast predviđa na tržištima jugoistočne Azije i globalnom offshore tržištu.

Ukupni instalirani kapaciteti vjetroelektrana krajem 2018. godine dosegli su ukupno 591 GW, što je rast od 9,6% u odnosu na kraj 2017. godine.

Najnoviji podaci koje je objavio GWEC dio su statističkog izdanja Global Wind Report. Ovo izvješće je vodeća publikacija GWEC-a i najrašireniji izvor podataka za industriju i vlade. Izvješće pruža sveobuhvatan pregled globalne industrije vjetroenergetike i pregled trendova kao što su rast vjetroenergetike, korporativni izvori i mijenjanje poslovnih modela. Sveobuhvatno izvješće biti će objavljeno 3. travnja.

You might also like

Leave A Reply