Virgin Galactic uspješno okončao svoj drugi svemirski let

Svemirski brod Virgin Galactica, VSS Unity, po drugi se puta vinuo u svemir kako bi se približio ostvarenju sna o tisućama privatnih astronauta iz svih krajeva svijeta, napisao je Richard Branson na svom osobnom blogu ovog petka.

Pišući o ovoj velikoj prekretnici za Virgin Galactic, Branson je dodao: “Ne mogu biti ponosniji na tim. Ovaj let je bila još jedna velika prekretnica za Virgin Galactic zbog glavnog pilota Davea Mackaya koji je postao prvi astronaut na svijetu rođen u Škotskoj. Dave, bivši probni pilot RAF-a i kapetan Virgin Atlantic, kojeg poznajem dugi niz godina, pridružio se pilotu Mikeu “Sooch” Masucciju. Oboje su već završili probne letove raketama, no ovo je bio njihov prvi zajednički let u svemiru stoga im šaljem čestitke!“, prenosi globalenergy.today.

Svemirski brod VSS Unity također je imao i dodatnog člana posade, Beth Moses, glavnog astronautskog instruktora Virgin Galactica. Beth, koja je nadgledala i Bransonsovu obuku, stručnjak je za mikrogravitaciju i letjela je u kabini kao treći član posade te je ujedno i prva žena koja je letjela na komercijalnom svemirskom brodu. Njezina je uloga bila osigurati ljudsku validaciju za neke od podataka koje su prikupili senzori na prethodnim letovima i provjeriti određene fizičke elemente unutrašnjosti kabine. Uloga Beth Moses je pobrinuti se da putovanje mušterija Virgin Galactica bude besprijekorno.

Posada je uživala u nevjerojatnim pogledima na Zemlju iz svemira, a tijekom nekoliko minuta bestežinskog stanja, dok su piloti “letjeli” svemirskim brodom u pripremi za ponovni ulazak u Mach 2.7, Beth je odradila svoja testiranja.

VSS Unity je letio više i brže nego ikada prije, sa hibridnim raketnim motorom koji je držao svemirski brod na 3.04 Macha do apogeje od gotovo 90 tisuća metara. Brod je također nosio teret iz NASA-inog programa NASA Flight Opportunities, što je značilo da je to drugi let Virgin Galacticov let koji je generirao prihode, zaključio je Branson u svojoj objavi o ovoj prekretnici.

You might also like

Leave A Reply