WindEurope: Energija vjetra pokriva 14% europske potražnje za električnom energijom

Prošle je godine energija vjetra pokrila 14% potreba za električnom energijom diljem EU, što je rast od 2% u odnosu na 12% u 2017. godini, navodi se u izvješću koje je objavio WindEurope. Ukupna instalirana snaga vjetroelektrana diljem Europe porasla je za 11.3 GW tijekom 2018. godine i to za 8.6 GW na kopnu i 2.65 GW na moru.

Kontinuirani rast kapaciteta i korištenje snažnijih turbina pomogao je povećati udio vjetra u energetskom miksu. Danska je 2018. godine zabilježila najveći udio vjetra u energetskom miksu (41%), a slijede Irska (28%) i Portugal (24%), prenosi globalenergy.today.

Energija vjetra je pokrila čak 49% svih novih instalacija za proizvodnju električne energije u Europi 2018. godine. Međutim, količina novih vjetroelektrana smanjena je za trećinu u odnosu na 2017. koja se još uvijek vodi kao rekordna godina za energiju vjetra. Prema podacima EuroWinda, Europa sada raspolaže sa 189 GW instalirane snage iz energije vjetra od čega 171 GW odlazi na vjetroelektrane na kopnu, a 18 GW na offshore vjetroelektrane.

2018. je bila rekordna godina za financiranje novih vjetroelektrana. 17 GW budućih projekata dobilo je konačnu investicijsku odluku (FID), što je 45% više nego u 2017. godini. Unatoč ovom povećanju u financiranju, ukupna ulaganja porasla su za samo 20%, što pokazuje da troškovi i dalje padaju i investitori u vjetroelektrane dobivaju više za uloženi novac.

Direktor WindEuropea Giles Dickson izjavio je: “Energija vjetra sada osigurava 14% električne energije EU-a. Sve više ljudi i poduzeća imaju koristi od čiste i pristupačne električne energije proizvedene uz pomoć vjetra. No, ako zagrebete ispod površine mnoge stvari ipak nisu kako treba. Prošla godina je bila najgora godina za nove vjetroelektrane od 2011. godine. Rast broja kopnenih vjetroelektrana pao je za više od polovice u Njemačkoj i gotovo propao u Velikoj Britaniji. A 12 zemalja EU prošle godine nije instaliralo niti jednu vjetroenergetsku turbinu“.

Ulaganja u nove kapacitete prošle su godine bila prilično dobra zahvaljujući Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Švedskoj te posebice zahvaljujući daljnjem širenju vjetroelektrana na moru. No, izgledi za nova ulaganja su vrlo neizvjesni. Postoje strukturni problemi u izdavanju dozvola, osobito u Njemačkoj i Francuskoj. A uz iznimku Litve i unatoč poboljšanjima u Poljskoj, u Središnjoj i Istočnoj Europi gotovo u potpunosti nedostaje ambicija za proizvodnju energije iz vjetra.

You might also like

Leave A Reply