Energetska unija: 750 milijuna europskih sredstava za čistu energetsku infrastrukturu

Ovaj je tjedan Europska komisija osigurala 750 milijuna eura za ključne europske energetske infrastrukturne projekte koji će donijeti znatnu korist i prekograničnoj suradnji.

Pružanje potpore u izgradnji potrebne infrastrukture pridonosi prioritetima energetske politike Komisije za poboljšanje energetske sigurnosti, uz istvroemeno pružanje većeg izbora potrošačima i poticanje gospodarskog rasta te otvaranje radnih mjesta, priopćila je Komisija.

Interkonekcije su također ključne za obnovljive izvore energije kako bi Europa postala svjetski lider u tom području. Povezana europska elektroenergetska mreža jedan je od ključnih preduvjeta za ostvarenje krajnjeg cilja Energetske unije, a to je osiguranje sigurne, pristupačne i održive energije, jednog od glavnih političkih prioriteta Junckerovog mandata.

Povjerenik za klimatske i energetske politike Miguel Arias Cañete istaknuo je: “Europski energetski sustav ubrzano se kreće prema niskougljičnom i digitaliziranom sustavu koji je usmjeren na potrošača. Energetska tranzicija je u punom zamahu s rekordnom razinama obnovljive energije i osjetno nižim troškovima. Energetska infrastruktura Europe mora se razvijati u istom smjeru i istom brzinom kako bi u potpunosti podržala prijelaz prema klimtski neutralnoj Europi“.

Izvor

You might also like

Leave A Reply