Kako će ovaj umjetni list pomoći u borbi protiv klimatskih promjena?

Umjetni listovi oponašaju fotosintezu, proces u kojem biljke koriste vodu i ugljični dioksid iz zraka za proizvodnju ugljikohidrata koristeći energiju Sunca. No čak i najsuvremeniji umjetni listovi, koja bi mogli pomoći u smanjenju ugljičnog dioksida iz atmosfere, funkcioniraju samo u laboratoriju jer koriste čisti CO2 pod tlakom iz spremnika.

No znanstvenici sa Sveučilišta Illinois u Chicagu predložili su novo rješenje kojim bi umjetno lišće moglo “izaći” iz laboratorija. Njihov poboljšani list koristio bi ugljični dioksid iz zraka, a bio bi barem 10 puta učinkovitiji od prirodnog lišća pri pretvaranju CO2 u gorivo. Rezultati eksperimenta objavljeni su u časopisu ACS Sustainable Chemistry & Engineering, prenosi globalenergy.today.

Do sada su svi projekti umjetnog lišća koji su testirani u laboratoriju koristili ugljični dioksid iz spremnika pod tlakom. Kako bi se uspješno implementirali u stvarnom svijetu, ti uređaji moraju moći izvući ugljični dioksid iz rjeđih izvora, kao što su zrak i dimni plinovi“, izjavio je Meenesh Singh, docent za kemijsko inženjerstvo na UIC College of Engineering i suradnik u istraživanju.

Otklanjanje dovoda ugljičnog dioksida pod tlakom znači da listovi moraju imati način prikupljanja i koncentriranja ugljičnog dioksida iz zraka kako bi pokrenuli reakcije umjetne fotosinteze.

Singh i njegova kolegica Aditya Prajapati, predložili su rješenje problema uklapanjem tradicionalnog umjetnog lista u prozirnu kapsulu napravljenu od polupropusne membrane koja je napunjena vodom. Membrana dopušta da voda koja se u njoj nalazi ispari kad se zagrije sunčevom svjetlošću. Dok voda prolazi kroz membranu, ona selektivno povlači i ugljični dioksid iz zraka. Umjetna fotosintetska jedinica unutar kapsule sastoji se od apsorbera svjetlosti obloženog katalizatorima koji pretvaraju ugljični dioksid u ugljikov monoksid, a koji se može prikupljati i koristiti kao osnova za stvaranje različitih sintetičkih goriva. Pritom se također proizvodi i kisikkoji se ili može sakupuljati ili ispustiti u okolinu.

Obuhvaćajući tradicionalnu tehnologiju umjetnog lista unutar ove specijalizirane membrane, cijela jedinica može funkcionirati u okolišu poput prirodnog lista“, zaključuje Sing.

Izvor

You might also like

Leave A Reply