Što donosi izvješće o potencijalu energije plime i valova u Velikoj Britaniji?

Dosadašnji uspjesi tehnologije, uključujući i prvu plimnu elektranu koja je spojena na elektroenergetsku mrežu, navedeni su u dokumentu koje su dostavili UK Marine Energy Council i Scottish Renewables.

Izvješćem je također iscrtan ekonomski plan za ove sektore koji su “isključeni iz britanskog energetskog tržišta“, piše globalenergy.today. Sue Barr, predsjednica Vijeća za energiju mora, izjavila je kako predloženi model ugovora o kupnji energije za inovativne projekte pruža okvir za postavljanje malih elektrana koje koriste tehnologije plime i valova u vodama Ujedinjenog Kraljevstva, a također osigurava tržište za energiju koju proizvode.

Barr je dodala: “Sektor energije iz plime u Velikoj Britaniji do sada je postigao fenomenalne rezultate, sa 10 MW elektrana koje već uspješno rade u našim morima, dokazujući tehnologiju uz istovremeno donošenje gospodarskih i ekoloških prednosti od Cornwalla do Orkneyja. Ni naš sektor energije valova ne zaostaje. No, unatoč tome što su naše tehnologije vodeće u svijetu, obje tehnologije su de facto izuzete iz britanskog energetskog tržišta sustavom u kojem se moraju natjecati s provjerenim tehnologijama, kao što su offshore vjetroelekratne koje su već ostvarile značajna smanjenja troškova uz pomoć tržišnih mehanizma koje je odobrila vlada“.

Izvršni direktor tvrtke Scottish Renewables Claire Mack dodao je: “Izvanredni resursi morske energije u Škotskoj postavili su nas u središte razvoja ove industrije s globalnim potencijalom, tako da smo zadovoljni što smo podržali ovo izvješće navodeći jasne preporuke vladi. Unatoč nizu izazova s ​​kojima se suočava sektor, naši članovi i dalje obaraju rekorde, ostvaruju znatni napredak u razvoju tehnologije, i kako se navodi u novom izvješću, donose brojne koristi ruralnim zajednicama“.

Barnaby Wharton, voditelj odjela za politiku i regulativu u RenewableUK-u, zaključuje: “Velika Britanija je globalni lider u inovativnim projektima energetike na moru, gradeći novu industriju koja donosi ekonomske koristi širom zemlje, posebno u obalnim područjima. Već smo započeli kapitalizaciju ovih tehnologija izvozom naše stručnosti u sektoru diljem svijeta u zemlje kao što su Kina, Indonezija, Kanada, Peru i Australija“.

Izvor

You might also like

Leave A Reply