Znanstvenici pronašli ekonomičnu metodu za proces proizvodnje vodikovog goriva

Za nanočestice sastavljene od nikla i željeza utvrđeno je da su učinkovitije od drugih, skupljih materijala kada se koriste kao katalizatori u proizvodnji vodikovog goriva uz pomoć elektrolize vode.

Ovo otkriće su, prema pisanju globalenergy.today, napravili istraživači sa Sveučilišta Arkansas Jingyi Chen, izvanredni profesor fizikalne kemije, i Lauren Greenlee, docentica kemijskog inženjerstva, kao i kolege iz Nacionalnog laboratorija Brookhaven i Nacionalnog laboratorija Argonne.

Istraživači su pokazali da upotreba nanokatalizatora sastavljenih od nikla i željeza povećava učinkovitost elektrolize vode, proces lomljenja vodenih atoma čime se stvara vodik i kisik koji se potom kombiniraju s elektronima kako bi se stvorio vodikov plin.

Chen i njezini kolege otkrili su da primjena nanočestica sastavljenih od ljuske željeza i nikla oko jezgre nikla, reagiraju s atomima vodika i kisika kako bi oslabile veze, povećavajući učinkovitost reakcije i dopuštajući jednostavnije stvaranje kisika. Nikal i željezo su jeftiniji od drugih katalizatora, koji su napravljeni od rijetkih materijala.

Ovo otkriće označava korak prema pratktičnijim i pristupačnijim metodama elektrolize vode za proizvodnju vodikovog goriva budući da su postojeće metode elektrolize vode energetski jako intenzivne te stoga neučinkovite.

Chen, Greenlee i kolege nedavno su objavili svoje rezultate u časopisu Nanoscale.

Izvor

You might also like

Leave A Reply