Alpe će do 2100. godine izgubiti većinu ledenjaka

Švicarski znanstvenici najavljuju kako će globalni rast temperatura postati izraženiji u drugoj polovici stoljeća te kako će polovica današnjeg leda na alpskim vrhovima nestati do 2050. godine.

Ukoliko svijet i uspije ispuniti zadani cilj o ograničenju globalnog zagrijavanja na manje od dva stupnja u odnosu na predindustrijske razine, dvije trećine ledenjaka u evropskom planinskom lancu nestati će do 2100. godine, javljaju glaciolozi sa Sveučilišta ETH u Zurichu.

Ako se klimatske promjene ne stave pod kontrolu te ako emisije plinova koji stvaraju učinak staklenika nastave rasti, “Alpe će uglavnom biti bez leda do 2100. godine i samo će izolirane ‘krpice’ leda ostati na vrhovima“, izjavio je koautor studije Matthias Huss.

Znanstvenici su upozorili da će polovica današnjeg leda na alpskim vrhovima nestati do 2050. godine u svakom slučaju i bez obzira na to uspije li čovječanstvo ili ne ograničiti emisije plinova koje utječu na globalno zatopljenje.

Učinak smanjenja ledenjaka na Alpe je veliki jer su ledenjaci važan dio ekosistema tog područja, krajolika i ekonomije“, navodi se u izjavi Europske unije za geoznanosti.

Ledenjaci privlače turiste, ali je važna i činjenica da su oni izvor vode za biljni i životinjski svijet, za poljoprivredu i hidroelektrane.

Izvor

You might also like

Leave A Reply