Astronomi su objavili prvu sliku crne rupe ikada snimljenu

Astronomi su snimili prvu sliku crne rupe koja se nalazi u udaljenoj galaksiji. Promjer crne rupe je 40 milijardi km što znači da je čak tri milijuna puta veća od Zemlje, a znanstvenici su je opisali kao "čudovište".

Crna rupa je od nas udaljena oko 500 milijuna trilijuna km i fotografirana je uz pomoć mreže od osam teleskopa diljem svijeta. Detalji o ovom eksperimentu su objavljeni u Astrophysical Journal Letters.

Profesor Heino Falcke, sa Sveučilišta Radboud u Nizozemskoj, koji je predložio eksperiment, izjavio je za BBC News da je crna rupa pronađena u galaksiji M87. “Ono što vidimo veće je od cijelog Sunčevog sustava“, rekao je. Ima masu 6.5 milijardi puta veću od mase Sunca. I to je jedna od najtežih crnih rupa za koju mislimo da postoji. To je apsolutno čudovište, prvak u teškoj kategoriji svih crnih rupa u svemiru.

Slika prikazuje intenzivno svijetli “vatreni prsten“, kako ga opisuje profesor Falcke, koji okružuje savršeno kružnu tamnu rupu. Svijetla aureola je uzrokovana pregrijanim plinom koji pada u rupu. Svjetlost je svjetlija od milijardi drugih zvijezda u galaksiji zajedno, zbog čega se i može vidjeti na takvoj udaljenosti od Zemlje. Rub tamnog kruga u središtu je točka u kojoj plin ulazi u crnu rupu, objekt koji ima tako veliku gravitacijsku privlačnost da čak ni svjetlost ne može pobjeći.


EU-funded scientists unveil first ever image of a black hole

You might also like

Leave A Reply