NASA je uspješno lansirala Auroral Zone Upwelling Rocket Experiment

NASA je uspješno pokrenula raketni eksperiment Auroral Zone Upwelling tj. misiju AZURE 5. travnja iz svemirskog centra Andøya u Norveškoj.

Dvije rakete Black Brant XI-A su lansirane 5. travnja, a na sebi su nosile znanstvene instrumente za proučavanje razmjene energije unutar aurore.

Misija AZURE dizajnirana je za mjerenje atmosferske gustoće i temperature s instrumentima na raketama i primjenom vidljivih obilježivača plina, trimetil aluminija (TMA) i smjese barij/stroncij, koji se ionizira pri izlaganju sunčevoj svjetlosti. Pare su puštene preko Norveškog mora na visini od 115 do 240 kilometara.

Ove mješavine, koristeći tvari slične onima u vatrometu, stvorile su šarene oblake koji su znanstvenicima omogućili praćenje protoka neutralnih i nabijenih čestica s auroralnim vjetrom. Prateći kretanje ovih šarenih oblaka putem fotografiranja na tlu, AZURE će pružiti vrijedne podatke o vertikalnom i horizontalnom toku čestica u dvije ključne regije ionosfere.

Mnogi ljudi vjeruju da Zemljina atmosfera “završava” na oko 30 do 50 kilometara iznad tla. Međutim, zrak koji udišemo ne nestaje naglo u nekoj unaprijed određenoj točki, već se postupno smanjuje. Na 240 do 320 kilometara iznad Zemlje, “zrak” je izuzetno tanak i oblaci pare se brzo raspršuju te prate vjetrove koji se kreću nekoliko stotina kilometara na sat.

NASA i američki znanstvenici pridružili su se onima iz Norveške, Japana, Kanade i drugih zemalja kako bi istražili fiziku zagrijavanja i taloženja čestica u ovoj regiji, koja se naziva geomagnetska kugla te je jedno od rijetkih mjesta na Zemlji s jednostavnim pristupom električno nabijenom solarnom vjetru koji prožima solarni sustav.

NASA je prethodno provela druge misije u sklopu inicijative i to u prosincu 2018. i dvije u siječnju 2019. Posljednje dvije misije NASA-e, nazvane Cusp Heating Investigation i Cusp Region Experiment, zakazane su za studeni 2019. godine.

Izvor

You might also like

Leave A Reply