Ova europska letjelica spašava Zemlju od udara asteroida

Autonomna letjelica Europske svemirske agencije će presretati asteroide i prikupljati informacija o njihovom sastavu. U slučaju da Zemlja bude pod prijetnjom udara asteroida, autonomna letjelica "Hera", koju proizvodi Europska svemirska agencija - ESA, trebala bi biti tu te zaštititi naš planet.

Inženjeri ESA-e razvijaju letjelicu “Hera” i planiraju njenu prvu misiju na par asteroida koji se zove “Didymos”. Trenutno traže način kako napraviti letjelicu autonomnom, slično kao samovozeće automobile, prenosi portal Digital Trends.

Ako mislite da su samovozeći automobili budućnost na zemlji, onda je ‘Hera’ pionir u istraživanju dalekog svemira“, rekao je Paolo Martino, glavni inženjer ESA-ine misije nove letjelice.

Letjelica će prikupljati informacije od obližnjih objekata koristeći senzore, preko kojih će izgraditi model svoje okoline. Nakon toga bi letjelica mogla odrediti siguran put oko objekata, navigirajući sigurno na visini od 200 metara iznad površine asteroida.

Glavni zadatak nove letjelice bilo bi presretanje asteroida i prikupljanje informacija o njihovom sastavu, strukturi i kako bi se ponašali u slučaju “kinetičkog udara”.

To podrazumijeva jak udar letjelice u asteroid, u nadi da bi sila udara preusmjerila putanju asteroida koji prijeti Zemlji. Razvoj letjelice “Hera” dio je ESA-ine misije procjene učinka udara i preusmjerenja asteroida.

Izvor

You might also like

Leave A Reply