Ruski znanstvenici u Sibiru najavljuju ispis satelita na 3-D pisaču

Ruski znanstvenici s Politehničkog sveučilišta u Tomsku proizvoditi će satelite čija će tijela biti printana na 3-D pisaču, rekao je direktor inženjerske škole novih proizvodnih tehnologija Aleksej Jakovljev, prenijeli su mediji.

Kako je on objasnio, znanstvenici Politehničkog sveučilišta u Tomsku postat će članovi konzorcija “Svemirski informacijski sustavi i tehnologije” Znanstveno-obrazovnog centra koji će biti otvoren u Krasnojarskom kraju. Oni planiraju već ove godine u suradnji s kolegama iz konzorcija uz pomoć aditivnih tehnologija početi izrađivati satelite i tijela za ove svemirske aparate.

U suradnji s Institutom za fiziku čvrstoće i poznavanja materijala sibirskog ogranka Ruske akademija znanosti mi smo već realizirali projekt satelita Tomsk-TPU-120 koji je lansiran 17. kolovoza 2017. godine u Zemljinu orbitu. Napravili smo ga metodom aditivnog tiska, uz pomoć 3D tehnologije, a dobio je i certifikat svemirske agencija NASA-e te je jedini satelit koji su oni certificirali. Kako već imamo iskustva i praksu, ulazeći u konzorcij planiramo raditi tijela za satelite“, rekao je Jakovljev.

Kako je dodao, neće se raditi samo tijela, već i kompletni sateliti. Planirano je da se po narudžbi industrijskih partnera koji će također postati članovi konzorcija, napravi deset različitih svemirskih aparata koji će biti lansirani u orbitu.

To će se u budućnosti razvijati, ovo je samo prvi zadatak, proizvodnja i lansiranje. Nastavit ćemo s razradom elemenata prikupljanja i slanja informacija o Zemlji. To su već znanstveni eksperimenti koji će se provoditi u suradnji s Roskosmosom, jer su oni naši partneri u tome. Na tom eksperimentu rade znanstvenici s našeg sveučilišta, a moguće je da ćemo dobiti još zadataka od konzorcija“, kaže Jakovljev.

Tomsk-TPU-120 je prvi ruski svemirski aparat čije je tijelo isprintano na 3D printeru. On spada u takozvane nanosatelite, svemirske letjelice mase od tri do trideset kilograma. Dimenzije satelita su 30x11x11 centimetara, a težina 3,763 kilograma. Napravljen je kako bi se pokazalo da materijali i tehnologije korišteni u njegovom stvaranju mogu izdržati dostavu u svemir i dugotrajni boravak na orbiti te sačuvati operabilnost.

Kako je priopćeno iz regionalne administracije, znanstvenici tri visokoškolske ustanove u Tomsku, Tomskog državnog sveučilišta, Tomskog politehničkog sveučilišta i Tomskog državnog sveučilišta za sustave upravljanja i radioelektroniku, postat će članovi konzorcija znanstvenika krasnojarskog Znanstveno-obrazovnog centra za rješavanje perspektivnih zadataka nacionalne kozmonautike, koji će se, između ostalog, baviti stvaranjem naprednih tehnologija za proizvodnju satelita.

Sibirsko odjeljenje Ruske akademije znanosti pripremilo je prijedlog o formiranju deset od petnaest znanstveno-obrazovnih centara svjetskog ranga u sibirskim gradovima. Po riječima prvog zamjenika ministra za znanost i visoko obrazovanje Grigorija Trubnjikova, sibirskoj regiji i formiranju takvih centara bit će posvećena posebna pažnja. Znanstveno-obrazovni centar, fokusiran na proučavanje informacijskih svemirskih sustava i povezanih tehnologija, treba početi s radom na lokacijama u Krasnojarskom kraju, u Novosibirsku i Tomsku.

U Rusiji se realizira 12 nacionalnih projekata među kojima je i onaj pod nazivom “Znanost“. Projekt predviđa da se RF do 2024. godine nađe među pet vodećih zemalja svijeta koje se bave znanstvenim istraživanja i razvojem u područjima definiranim kao prioriteti znanstveno-tehnološkog razvoja. Dotad treba biti formirano najmanje 15 znanstveno-obrazovnih centara svjetskog ranga, a instrumentalna baza vodećih znanstvenih organizacija obnovljena u obimu od barem 50 posto.

Izvor

You might also like

Leave A Reply