Španjolski kralj Filip VI.: Vjetroenergija značajno transformira Španjolsku i Europu

Španjolski kralj Filip VI. danas je službeno posjetio godišnji događaj WindEurope 2019. u Bilbau i održao uvodni govor na službenoj inauguraciji.

Kraljev govor, prema pisanju globalenergy.today, bio je usredotočen na koristi koje dolaze s rješavanjem izazova klimatskih promjena, a koje je opisao kao “vrlo zabrinjavajuće”.

Kralj je identificirao energiju vjetra kao ključni dio rješenja. “Svi vi danas ovdje dio ste najboljeg odgovora kojeg možemo ponuditi suočavajući se s ovim egistencijalnim izazovima. Vi ne samo da omogućujete pristup energiji po pristupačnim cijenama, nego također donosite mnoge mogućnosti u poslovanju, tehnologiji i zapošljavanju“.

Kralj je naglasio industrijski trag sektora vjetra i važnosti istraživanja i razvoja: “[Vjetar] je nesumnjivo jedan od ključnih izvora energije, i očito je da energija vjetra već mijenja Španjolsku i Europu. Da Španjolska izvozi tehnologiju za iskorištavanje energije vjetra dobro je poznata činjenica, a u ovom smo sektoru, prema broju patenata, treća zemlja u Europi“.

Kralj se osvrnuo i na izvanredne prilike energetske tranzicije te dodao: “Španjolska možda ima najveći potencijal za obnovljive izvore energije u EU. Sa više od 50 milijuna hektara, mediteranskim i atlantskim vjetrovima, visokim razinama insolacije, velikim površinama šuma te značajne hidrološkim resursima. Konačno, gusta mreža tvrtki i centara tehnologija, inovacija i znanja zaokružuje priču Španjolske kao centra obnovljivih izvora energije“.

Direktor WindEuropea Giles Dickson, ovim je povodom izjavio: “Počašćeni smo što smo danas poželjeli dobrodošlicu španjolskom kralju Felipeu VI. To je znak da kralj prepoznaje važnost industrije vjetra za španjolsko gospodarstvo. I da je vođenje energetske tranzicije izvanredna gospodarska prilika. Sektor vjetra je industrijski pokretač Španjolske. Energija vjetra osigurava 22.500 radnih mjesta i značajne količine izvoza. Španjolska, Baskija i Bilbao su donijeli svjesnu odluku u podržavanju energije vjetra i sada ostvaruju prednosti u pogledu radnih mjesta i ulaganja. Španjolska namjerava do 2030. dobiti 42% svoje energije iz obnovljivih izvora. A vjetar će imati središnju ulogu u ostvarivanju tog cilja“.

You might also like

Leave A Reply