U Bukureštu potpisana Deklaracija o održivoj i pametnoj plinskoj infrastrukturi za Europu

Na Neformalnom sastanku Vijeća ministara energetike dane su smjernice za postizanje energetske tranzicije Europske unije u smjeru ostvarivanja energetskih i klimatskih ciljeva u razdoblju nakon 2020. godine.

U okviru predsjedanja Rumunjske Vijećem EU, Bukurešt je 1. i 2. travnja 2019. domaćin dvaju sastanaka na visokoj razini na kojima se raspravlja o energetskim politikama i projektima EU i njenog susjedstva. Jučer je održan sastanak Skupine na visokoj razini Inicijative zemalja Srednje i Jugoistočne Europe o povezivanju energetskih sustava (CESEC) na kojemu se raspravljalo o stanju provedbe zajedničkih aktivnosti i dovršetka preostalih infrastrukturnih plinskih projekata i projekata električne energije te je predstavljena konačna investicijska odluka o LNG terminalu na otoku Krku.

Na današnjem Neformalnom sastanku Vijeća ministara energetike, na kojem su dane smjernice za nastavak razvoja energetskih sustava Energetske unije i postizanje energetske tranzicije Europske unije u smjeru ostvarivanja energetskih i klimatskih ciljeva u razdoblju nakon 2020. godine, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić potpisao je Deklaraciju o održivoj i pametnoj plinskoj infrastrukturi za Europu.

U drugom dijelu, Neformalni sastanak je proširen na format Istočnog partnerstva na kojem se raspravljalo o energetskim infrastrukturnim projektima u području prirodnog plina i električne energije između EU-a i zemalja Istočnog partnerstva.

Izvor

You might also like

Leave A Reply